24 Ιουλίου 2016

ΟΙΝΙΑΔΕΣ—ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ


                                                 ΟΙΝΙΑΔΕΣ—ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ
Δυστυχώς έχουμε γίνει παράδειγμα προς αποφυγή ,αλλά μας αρέσει να θεωρούμαστε ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση 
.Σε κάθε μέρος της Ελλάδος όλο και κάτι γίνετε προσπαθούν για την ανάδειξη , ανάπτυξη και προβολή  αυτών που έχουν . Στις φωτογραφίες είναι αίτημα της   μικρής Κύθνου ( μετά το Θέρμο ) που ζητούν Μουσείο και να ενταχτεί  ,για τα κυκλαδίτικα ευρήματα  που έχουν, στο  ΕΣΠΑ 2016-2020 η να βρουν και χορηγούς . Προσωρινός τα εκθέτουν  στην έκθεση  Vanity-Ιστορίες κοσμημάτων .

Οι πρώην τοπικοί πρόεδροι της Κατοχής   έκαναν ένα τεράστιο έργο να βγάλουν της Οινιάδες από την αφάνεια από τα κουμάσια  και από τα ζώα παραδίδοντας την στον πολιτισμένο  κόσμο  και στους νέους Δημοτικούς Δήμους  του Καποδίστρια και Καλλικράτη …πράγματι τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια . Ας μας πουν οι Νέοι Δήμαρχοι τι έχουν κάνει για αυτή την κληρονομία που κληρονομήσαν εάν έχουν βάλει ένα λιθαράκι για καλλίτερη ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπτυξη ; ίσως να είχαν ιδέες αλλά  με ανεπαρκή υλοποίηση .  Κανένας τους δεν έκανε το παραμικρό απεναντίας  επιδείνωσαν την κατάσταση των Οινιαδών . Διαβάστε τα διαφημιστικά τι γράφουν… Μεσολόγγι Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων παράσταση  κλπ …  δηλαδή ένας που δεν ξέρει που βρίσκετε πάει πρώτα  Μεσολόγγι και εκεί του λένε ότι πρέπει να πάει Κατοχή …έλεος. Το νερό τρέχει άφθονο δίπλα από τον Τρίκαρδο και δεν έχουν φτιάξει  κρουνούς νερού μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για τυχόν πυρκαγιές  και περιμένουμε την Πυροσβεστική να έλθει από το Μεσολόγγι . Αρχαιολογικά ευρήματα των Οινιαδών υπάρχουν και που βρίσκονται ;…τι έχουν κάνει  για μια επένδυση τελεσφόρα οικονομικά , διαφημιστικά   και για το συμφέρον των οικονομικών δεδομένων της  τοπικής κοινωνίας  οι Δήμαρχοι; Μήπως έχει γίνει καμιά αναστήλωση; Ευτυχώς ότι έχουν κάνει είναι ορατό σε όλους να συνεχίσουν  λοιπόν να κοιμούνται ήσυχα. Παραφράζοντας τον Κούντερα ..ο αγώνας της λήθης εναντίον της μνήμης…  είναι μια  προσπάθεια αγώνος να διαγράψουμε τις Οινιάδες .Ξεχνώντας ότι η σημερινή Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μόνο Αθλητικές επιτυχίες και τον μοναδικό Αρχαίο πολιτισμό . Encyclopédie Larousse  ENIADE: In Grecia presso la foce dell Acheloo. Interessanti gli avanzi del teatro e  porto scolpiti nella roccia  e delle mura , che si estendevano per 7km intorno alla collina su cui si elevava la citta: sono riconoscibili esemplari di porte ad arco, tra I piu antichi dell architettura Greca.( σημαντικό θέατρο ,λιμάνι , τείχος ,μοναδικές τοξωτές πόρτες από τις πιο παλιές τις Ελληνικής  Αρχαίας Αρχιτεκτονικής ) αυτά έγραφε πριν 35 χρόνια .

 Εάν είχε φωνή ο Τρίκαρδος θα έλεγε ότι το  περιβάλλον που διατηρείτε δεν τον εκφράζει από τους διαχειριστές της εξουσίας, ενώ θα έπρεπε να συμβολίζει το Α-Ω  της περιοχής  . Οινιάδες δεν σημαίνει καλλιστεία πασαρέλας 2-3 φόρες το χρόνο και  κάθε καλοκαίρι θέλουν καθημερινό αγώνα για διατήρηση , ανάδειξη και αξιοποίηση . Κύριοι  αν δεν αφήσουμε τα εποικοδομητικά μας  ίχνη στον χρόνο και στον τόπο μας , όπως έκαναν οι Αρχαίοι  Οινιαδίτες ,τότε θα σημαδευτείτε με το αλγεινό αίσθημα της αδιαφορίας για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας…. Γεώργιος Καλόκληρος