25 Ιουλίου 2016

Γ. Γαρμπής: Να προλάβουμε τυχόν νέο "ατύχημα" με πυρκαγιές

Γ. Γαρμπής: Να προλάβουμε τυχόν νέο "ατύχημα" με πυρκαγιές

·          
Προς: τον κ. Διευθυντή του Δασαρχείου Μεσολογγίου
Μεσολόγγι
                                              Κατοχή, 21 – 07 – 2016 
Αξιότιμε κ. Διευθυντή,                         
Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών, αποτεφρώνοντας περί τα 1000 στρέμματα δάσους βελανιδιάς, επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή στα ακόλουθα.
Δυτικά της κοινότητάς μας, της Κατοχής – Οινιαδών, υπάρχει μεγάλη έκταση πευκόφυτου δάσους, το οποίο εφάπτεται πολλών κατοικιών και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν σημειώσουμε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν δύο σχολικά συγκροτήματα, το Γυμνάσιο και το 1οΔημοτικό Σχολείο καθώς και το ιστορικό εξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, θα έπρεπε, νομίζω, προ πολλού οι αρμόδιοι φορείς για το λόγο αυτό, να λάβουν συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Σας γνωρίζω δε, ότι στο δάσος αυτό δεν έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό οι προβλεπόμενες από το νόμο εργασίες πρόληψης πυρκαγιών (αποψίλωση, κοπή ξερών δέντρων, εγκαταστάσεις κρουνών κλπ).
Παλαιότερα, καθώς ενθυμούμαι η Κοινότητα Κατοχής λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Επειδή, λοιπόν, δεν είναι συνετό ούτε φρόνιμο να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους και προκειμένου να προλάβουμε «τυχόν ατύχημα», θα παρακαλούσα τόσο εσάς όσο και τους άλλους συναρμόδιους (Δήμο Μεσολογγίου, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τοπικό Συμβούλιο κτλ.) να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες επ’ αυτού.
Θα πρότεινα δε, εκτός των άλλων μέτρων, να σταθμεύει κατά τους θερινούς μήνες μόνιμα ένα όχημα της Πυροσβεστικής στην Κατοχή η οποία αποτελεί το κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Παραχελωίτιδας.
Επίσης, ο Δήμος Μεσολογγίου θα μπορούσε να διαθέσει το κτίριο του πρώην αστυνομικού τμήματος της Κατοχής για την εξυπηρέτηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Με την ελπίδα ότι η έκκλησή μου αυτή θα τύχει της άμεσης απάντησής σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Γαρμπής
Πρώην Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Κατοχής  
Κοινοποίηση: 

1.      Δήμος Μεσολογγίου