26 Ιουλίου 2016

Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» με το Νικήτα Τσακίρογλου


30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» με το Νικήτα Τσακίρογλου


Κατάμεστο το αρχαίο θέατρο Οινιαδών – Αιτωλοακαρνανίας και με μυσταγωγία παρακολούθησαν οι θεατές την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, το Σαββατόβραδο στις 23 Ιουλίου.
Από νωρίς και απ’ όλα τα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας, πλήθος πνευματικών και κυρίως απλών ανθρώπων διέσχιζε στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο τον πλούσιο και αρδευόμενο κάμπο των εκβολών του Αχελώου, όπου το όργιο της βλάστησης διαδέχεται η αγωνία των αγροτών για τη σοδειά και για την τιμή των προϊόντων για να φθάσουν το λόφο των Οινιαδών ή στον Τρίκαρδο του μυθικού βασιλιά Ανήλιαγου.



Από κει αρχίζει η ανάβαση σ’ ένα ξερό και λιτό τοπίο γεμάτο από βελανιδιές.  Φτάνοντας στο θέατρο  αντικρίζεις την απλότητα της αρχαίας ομορφιάς προσαρμοσμένη στο λιτό τοπίο.
Το φετινό Φεστιβάλ είναι επετειακό, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα που η μικρή κοινότητα της Κατοχής επαναλειτούργησε το αρχαίο θέατρο Οινιαδώνκαι καθιέρωσε πλέον το ομώνυμο Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου κ. Καραπάνος πολύ συγκινημένος χαιρέτησε τους 3000 περίπου θεατές που παραβρέθηκαν, λέγοντας ότι, αυτά τα αρχαία μνημεία είναι που μπορούν να κρατήσουν την Ελλάδα όρθια μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάμε.
Επαίνεσε την προσπάθεια των μαθητών του 1ου Δημοτικού ΣχολείουΚατοχής που με το δάσκαλό τους τότε, το 1983 «ενόχλησαν» κατά τρόπο αιχμηρό τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη καθώς και την ΣΤ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων που μέχρι τότε ήταν απούσα και τους καταλόγιζαν την εγκληματική τους αδιαφορία για τους Οινιάδες, με αποτέλεσμα μετά από συνεχή αγώνα 3 χρόνων (Μάρτιος 1983 – Αύγουστος 1986) να αρχίσουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο και να καταστήσουν τουςΟινιάδες ένα Διεθνές Πολιτισμικό Κέντρο με διεθνή ακτινοβολία και όλα αυτά πρίν 33 χρόνια,  όταν πολλοί από μας τότε είμασταν μαθητούδια και πολλοί αγέννητοι ακόμη.
Τόνισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια οι φετινές εκδηλώσεις πλαισιώνονται και με άλλες παράλληλες εκτός από θεατρικές (Σεμινάρια - Συμπόσια γύρω από το αρχαίο δράμα) με προοπτική να δημιουργήσουμε στην Κατοχή ένα «θερινό σχολείο» για του νέους που ενδιαφέρονται για τις καλές τέχνες (θέατρο, χορό, σκηνογραφία, κινησιολογία, μουσική κ.λ.π).
Επέστησε μάλιστα την προσοχή στο λαό της περιοχής, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Τρίκαρδολίγες μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, κάτι που έγινε και πέρυσι την ίδια εποχή και αυτό είναι, είπε, πολύ «ύποπτο» και πρέπει να ερευνηθεί, ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες. Μήπως πρέπει να προβληματίσει όλους μας και να αναζητήσουμε τους ενόχους;

Το katochinews συγχαίρει όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής παράστασης καθώς και το Δήμαρχο κ. Καραπάνο, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κ. Γιαννόπουλο που από φέτος έρχονται να σχεδιάσουν πολιτιστικά προγράμματα που η κοινότητα Κατοχής και το Πνευματικό της Κέντρο είχαν εφαρμόσει εδώ και 30 χρόνια με εξαιρετική επιτυχία.
Το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα των θεατών ήταν η καλύτερη επιβράβευση για του ηθοποιούς. Ιδιαίτερα ο Νικήτας Τσακίρογλου καταχειροκροτήθηκε και για ένα ακόμη λόγο. Παρόλο που κατά την διάρκεια της παράστασης αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας, αυτός με συγκινητική προσπάθεια την έφερε σε πέρας. Εύγε του!
Να θυμίσουμε ότι ο μεγάλος αυτός ηθοποιός ερμήνευσε υπέροχα το ρόλο του Ορέστη στο έργο του Σοφοκλή «ΗΛΕΚΤΡΑ» με το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου πριν 25 χρόνια ακριβώς στους Οινιάδες (10 Αυγούστου 1991).

katochiNews