05 Ιουλίου 2016

Ηλιας Λουκας: ΟΙΝΙΑΔΕΣ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων (1986-2016) από την έναρξη του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων, γεγονός μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας για όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα έρχεται να μας προσφέρει γι' άλλη μια φορά μια ευχάριστη έκπληξη!
Στα πλαίσια της τελετής βράβευσης των αριστούχων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα των εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του χωριανού μας δασκάλου και πρώην Σχολικού Συμβούλου Γιώργου Ρόμπολα με τίτλο: "ΟΙΝΙΑΔΕΣ, μία αρχαία ακαρνανική πολιτεία". Πρόκειται για έναν ευχάριστο και προσεγμένο ενημερωτικό οδηγό, σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) που αποτελεί έκδοση του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ".

Στο πρώτο μέρους της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και ιδρυτής της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ", έγκριτος νομικός, κ. Νίκος Κορδόσης σκιαγράφησε κατ' άριστο τρόπο την προσωπικότητα του δασκάλου Γιώργου Ρόμπολα που η επί σαράντα συναπτά έτη προσφορά του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό είναι άξια θαυμασμού.
Ο κ. Κορδόσης αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια, πώς ο δάσκαλος αυτός με την πολιτιστική ομάδα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατοχής πέτυχε την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Οινιαδών, ύστερα από ένα αγώνα επίπονο και διαρκή που κράτησε μια ολόκληρη τριετία (Μάρτιος 1983-Ιούνιος 1986). Με τη συνεχή προσπάθειά  τους, όπως είπε, έφτασαν μέχρι τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή, την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, την αρχαιολογική υπηρεσία και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη μέχρι τότε εγκληματική τους αδιαφορία όσον αφορά του Οινιάδες.
Ώσπου επιτέλους, τον Απρίλιο του 1986, άρχισε ο καθαρισμός του Αρχαίου Θεάτρου και η έναρξη τον Αύγουστο του Φεστιβάλ Αρχαίο Θεάτρου Οινιαδών με πρώτη παράσταση τους "ΑΧΑΡΝΗΣ" του Αριστοφάνη από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου. Στο χώρο μάλιστα του θεάτρου, το ίδιο καλοκαίρι έγινε και το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Δράματος.

Στη συνέχεια η φιλόλογος του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου κ. Ελένη Πλακίδα-Τριανταφύλλου με μεθοδικό και πρωτότυπο τρόπο και απίστευτη γλαφυρότητα, που άφησε άναυδο  το κοινό, προέβη στην παρουσίαση του βιβλίου, μη μπορώντας να κρύψει τον θαυμασμό της για τη μεγάλη προσφορά του συγγραφέα στο γενέθλιο τόπο του, την αγαπημένη του Κατοχή.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο "Δάσκαλος", ο οποίος ευχαρίστησε τόσο την κ. Πλακίδα για την εξαίρετη παρουσίαση, όσο και τον κ. Κορδόση, ο οποίος ανέλαβε με δικά του χρήματα την έκδοση και του οποίου η πολιτισμική και κοινωνική του δράση σε πανελλήνια κλίμακα είναι ανεκτίμητη.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους μαθητές του που όλοι μαζί δούλεψαν για την επιτυχία του σχεδίου που είχαν θέσει σε εφαρμογή, καθώς και την σύντροφο της ζωής του Άννα Κόκκα, που για μια τεσσαρακονταετία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής κάθε πολιτισμικής του δημιουργίας που αφορούσε την πατρίδα του, τη"βραχοστύλωτη" Κατοχή.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του ο "Δάσκαλος" αναφέρθηκε με αιχμηρό τρόπο και για τα εκτρώματα, όπως είπε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λέγονται "Καποδίστριας" πρώτα και τώρα "Καλλικράτης", τα οποία οδήγησαν ανθούσες κοινότητες με ιστορία, πολιτισμική δράση και οικονομική δύναμη, όπως η Κατοχή, στην εγκατάλειψη και το μαρασμό. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτό που σεβάστηκε η Τουρκοκρατία επί 400 χρόνια, δηλαδή τις Ελληνικές Κοινότητες ήρθαν να το γκρεμίσουν κάποιοι ανόητοι και σπιθαμιαίοι νεοέλληνες κομματάνθρωποι και ιδού τα αποτελέσματα. Η Κατοχή στο περιθώριο και στην ερήμωση από κάθε πλευρά!
Το KatochiNewsοφείλει να συγχαρεί θερμά όλους τους συντελεστές της ανεπανάληπτης αυτής εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον κ. Κορδόση για την ευγενική του χειρονομία.

Τέλος, να ευχαριστήσει και συγχαρεί το Γιώργο Ρόμπολα, που ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1983 μας οδήγησε όλους τους μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης στους ΟΙΝΙΑΔΕΣ μετά από 2 ώρες πεζοπορία και όλη τη μέρα  περιδιαβήκαμε σπιθαμή προς σπιθαμή, μέσα από ασφέλαχτα, ασφάκες και πουρνάρια όλο τον αρχαιολογική χώρο από το θέατρο και την αγορά μέχρι την ακρόπολη, τα ναυπηγεία, τον κοκκινόπυργο και τη λοξή πύλη μέχρι τις Λάμιες για ν' αρχίσουμε μετά, όλοι μαζί, τον αγώνα για την ανάδειξη και αξιοποίηση της αρχαίας πόλης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας τα απολαμβάνουμε σήμερα που οι Οινιάδες με το αρχαίο θέατρο τους και τα τόσα άλλα αξιοθέατα έχουν γίνει ένα σπουδαίο κέντρο πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας.




Δάσκαλέ μας, σ'ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες αυτά τα χρόνια…
Ηλίας Λουκάς

Μαθητής της Έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατοχής (1983)