27 Μαρτίου 2017

Ιστορικής σημασίας επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου στο Μεσολόγγι


Εγκαινίασε την αρχαιολογική έκθεση «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ-   ο θησαυρός των ευρημάτων της.»

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, που από την πρώτη στιγμή της καθιέρωσης του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών σε θεσμό με διεθνή ακτινοβολία, ήταν από τους βασικούς συντελεστές - ο δικός μας άνθρωπος  όπως την νιώθουμε όλοι όσοι είχαμε την χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί της τότε-στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2017 της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου εγκαινίασε παρουσία ενός πολυπληθούς κοινού έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη της Ιονίας Οδού από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία.


Στο γνωστό μας Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» που στα είκοσι περίπου χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις κύρους, άρτια οργανωμένες και εκατοντάδες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, έχει κανείς την ευκαιρία να θαυμάσει πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών από την Μεσοελλαδική περίοδο (2000 - 1600 π.Χ.) μέχρι και τα Μεσοβυζαντινά χρόνια (16ος αιώνας).
Η ιδέα της πραγματοποίησης της έκθεσης που είχε ο ιδρυτής της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» , έγκριτος νομικός κ. Νίκος Κορδόσης, βρήκε ευήκοα ώτα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και με τις άοκνες προσπάθειες της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας  κ. Ολυμπίας Βικάτου και όλου του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της Υπηρεσίας της οργανώθηκε μια υψηλού επιπέδου έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι της 5 Ιουνίου 2017
Στη μεστή και ουσιώδη ομιλία του ο κ. Κορδόσης απευθυνόμενος προς την κ. Υπουργό τόνισε μεταξύ άλλων: «...Κυρίες και κύριοι, διαχρονικοί φίλοι της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμά σας επιτρέψτε μου να στρέψω το λόγο στην υψηλή προσκεκλημένη μας,  την εκλεκτή ιέρεια της τέχνης, την εκπρόσωπο του πολιτισμού της χώρας μας και να της πω:
Ερίτιμη κυρία Κονιόδρου
Από την Ιερή πόλη της Ελευθερίας, την πόλη του πνεύματος και του πολιτισμού, από αυτόν εδώ τον τόπο, στον οποίο όπου σκάψεις αναβλύζει αίμα ηρώων και όχι νερό, δεχτείτε την θερμή μας παράκληση, μια παράκληση γεμάτη σεβασμό και αγάπη για την άμεση προώθηση του θέματος που ακούει στο όνομα αρχαιολογικό μουσείο Μεσολογγίου...»
Στη συνέχεια η κ. Ολυμπία Βικάτου αναφέρθηκε στο σημαντικό ανασκαφικό έργο που επιτελείται  τα τελευταία χρόνια (2009-2017) από την Εφορεία αρχαιοτήτων παράλληλα με την διάνοιξη της Ιόνιας Οδού, που έφερε στο φως νέους οικισμούς εντυπωσιακά ταφικά μνημεία, ιερά πόλεων, αγροτικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, μοναστηριακά συγκροτήματα και οχυρωματικούς πύργους. Σημείωσε μάλιστα ότι όλα αυτά «...συγκαταλέγονται μεταξύ των νέων δεδομένων που άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής και ταυτόχρονα συνέβαλαν στην απόκτηση μεγάλου όγκου αρχαιολογικού υλικού (περισσότερα από 10.000 ευρήματα), η μελέτη του οποίου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις πολιτιστικές επαφές και εμπορικές σχέσεις Αιτωλών, Ακαρνάνων και Αμφιλόχων με άλλα μεγάλα κέντρα του τότε γνωστού αρχαίου κόσμου...».
Εγκαινιάζοντας την έκθεση η Υπουργός άρχισε με ένα συναισθηματικά φορτισμένο ποιητικό λόγο (...τα σπλάχνα μου κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν...) και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «... Μέσα από τα ευρήματα αυτά αποτυπώνεται η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο γεωγραφικό αυτό χώρο για περισσότερους από τριάντα αιώνες, η οποία έχει αφήσει τα χαρακτηριστικά της ίχνη στο τοπίο...και έρχονται να προστεθούν νέα στοιχεία που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα των δύο μεγάλων εθνών της αρχαιότητας των Αιτωλών και των Ακαρνάνων. Ένας πραγματικός θησαυρός...»

Η κ. Κονιόρδου συνεχάρη θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και κατέληξε με την ευχή «να αποτελέσει η έκθεση αυτή το έναυσμα για την περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος και των μνημείων της περιοχής».
Τέλος, ο Δήμαρχος της Ι.Π Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων των Εορτών Εξόδου 2017, έθεσε υπόψη της κ. Κονιόρδου σημαντικά ζητήματα πολιτιστικού περιεχομένου και όχι μόνο, και γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους ότι υπεγράφη ήδη από την Υπουργό απόφαση περί χαρακτηρισμού του νεοκλασικού κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου, οπότε έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση και αξιοποίησή του καθώς και την προώθηση της άμεσης χρηματοδότησης του αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την υποδοχή της Υπουργού από τον Δήμαρχο η κυρία Κονιόρδου εμφανώς συγκινημένη αναπόλησε την πρώτη παράσταση της «Ηλέκτρας» που έδωσε το Σάββατο , 20 Αυγούστου 1988 στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών, νεαρή τότε ηθοποιός, παρουσία 5000 περίπου θεατών, που ήταν η απαρχή της εξέλιξης και ανάδειξής της σε μία από της μεγαλύτερες προσωπικότητες της θεατρικής τέχνης. Γυρίζοντας μάλιστα τη θύμησή της 30 χρόνια πίσω, τόνισε χαρακτηριστικά «...είναι χαραγμένη ακόμη στη μνήμη μου η εικόνα του πολυπληθούς κοινού που ανηφόριζε στο κακοτράχαλο δρομάκι προς το αρχαίο θέατρο, άνθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες ηλικιωμένες με τις μαντήλες στο κεφάλι, ξωμάχοι που έρχονταν κατευθείαν από τα χωράφια τους για να παρακολουθήσουν την παράσταση, το θερμό χειροκρότημά τους και τέλος τη ζεστή  φιλοξενία των Κατοχιανών...» (Στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες για όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε τότε μέτοχοι σε όλα αυτά τα δρώμενα...!!!).
Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» έδωσε για άλλη μια φορά να φανούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές που έχει ο τόπος μας για πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Οι κατέχοντες υπεύθυνες θέσεις ας εκμεταλλευτούν τέτοια γεγονότα και ευκαιρίες, ώστε να κάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ανοίγει δρόμους πολιτισμού. Η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου είναι γνώστης των θεμάτων αυτών όσο κανείς άλλος. Ας ελπίσουμε ότι η ιστορική αυτή επίσκεψή της στην πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. 
Το ευχόμαστε.
                                                                                                        Γιώργος Ν. Ρόμπολας




Το Κatochi-News έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο πρωτόγνωρο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στον τομέα των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα επί 18 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προβάλλεται όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς η ιστορική και πολιτισμική μας ταυτότητα. 
Έτσι, λοιπόν, για άλλη μια φορά επεφύλαξε την ωραιότερη έκπληξη στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας με την πραγματοποίηση της έκθεσης αρχαιολογικών θησαυρών που βρέθηκαν κατά την διάνοιξη της Ιόνιας Οδού.
Η έκθεση που εγκαινίασε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από την αγαπητή μας Λυδία Κονιόρδου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού, καταγράφεται με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των χρονικών της ιστορίας του τόπου μας.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του Katochi-News, πέραν της πολιτισμικής σημασίας που έχει το γεγονός της έκθεσης αυτό καθ’ εαυτό, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί η Υπουργός για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής μεταξύ των οποίων, όπως ήταν φυσικό και οι Οινιάδες.  
Το Katochi-News συγχαίρει θερμά τους συντελεστές της υπέροχης αυτής έκθεσης, τόσο την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου όσο και τον ακαταπόνητο ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ»  Νίκο Κορδόση, τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον Πολιτισμό και στη διατήρηση της Ιστορικής μνήμης της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και όχι μόνο. 

(Τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το σχετικό ρεπορτάζ μάς τις παραχώρησε ευγενώς ο συμπολίτης μας φωτογράφος Σπύρος Π. Ρόμπολας και τον οποίον ευχαριστούμε πολύ)  
Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού

Ο Ν. Κορδόσης υποδέχεται την Υπουργό Λυδία Κονιόρδου στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"

Καλωσόρισμα από τον Ιδρυτή της " ΔΙΕΞΟΔΟΥ "

Επίσημοι προσκεκλημένοι

Συνομηλία με την Υπουργό


Ο Δήμαρχος Ν. Καραπάνος κηρύσσει την έναρξη των Εορτών Εξόδου 2017

Η Υπουργός κόβει την κορδέλα των εγκαινίων

Ξενάγηση από την Ολυμπία Βικάτου

Ενδιαφέρουσα ξενάγηση

Μέρος των αρχαιολογικών θησαυρών

Μέρος των ευρημάτων

Μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία

Η Λυδία Κονιόρδου εντυπωσιάζεται από τα ευρύματα

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Κοσμάς παρακολουθεί με ενδιαφέρον 

Η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου με τον Νίκο Κορδόση

Πήλινα ειδώλια

Πήλινες αρχαίες κεφαλές

Καταγραφή εντυπώσεων της Υπουργού στο Λεύκωμα της " ΔΙΕΞΟΔΟΥ "

Το βιβλίο "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - Ιερή Πόλη " το δώρο της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ" προς την Υπουργό


Λυδία Κονιόρδου - Γιώργος Ρόμπολας συζητώντας για τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών

Η Υπουργός ξεφυλλίζει τον τετράγλωσσο ενημερωτικό οδηγό για τους Οινιάδες
εμφανώς συγκινημένη

Ο Διευθυντής του Γραφείου της Υπουργου κ. Πολιτης
ζητά πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών

Η Λυδία Κονιόρδου ενημερώνεται για την πορεία του
Φεστιβάλ Οινιαδών

Ο Γιώργος Ν. Ρόμπολας προσφέρει στην Υπουργό Λυδία Κονιόρδου
αρχειακό υλικό από την πρώτη παράστασή της ως "Ηλέκτρας"
στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - 20 Αυγούστου 1988


       
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τη δεξίωση

Η Λυδία Κονιόρδου στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών ως "Ηλέκτρα"
Καλοκαίρι 1988 : 30 χρόνια μέχρι σήμερα σαν μια μέρα...

Προσθήκη λεζάντας
Μεγάλη η προσέλευση των θεατών απ' όλη την Αιτωλοακαρνανία
στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών για τη Λυδία Κονιόρδου


Εκφραστική στιγμή της μεγάλης τραγωδού

Η Λυδία Κονιόρδου στην κορύφωση της παράστασης