16 Μαΐου 2017

Μάριος Σαλμάς: Δελτίο τύπου για τις βιολογικές καλλιέργειες

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  και Αν. Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς κατέθεσε ερώτηση που απευθυνόταν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε θέμα τις  Βιολογικές Καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης  έχει ως εξής:

Θέμα: «Βιολογικές Καλλιέργειες»
Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή της χώρας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία.
Στις αρχές Ιανουαρίου, διοργανώσατε εκδήλωση για να ανακοινώσετε την προκήρυξη του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με προϋπολογισμό, 443 εκατ. ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι περίμεναν χρόνια να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, δεν περίμεναν, όμως, ούτε και μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν, ότι θα καταφέρνατε ακόμη και σε μια τόσο απλή υπόθεση, όπως η διαχείριση ενός μέτρου του ΠΑΑ και μάλιστα στρατηγικής επιλογής μέτρο, όπως ο ίδιος λέγατε, να προκαλέσετε ένα απίστευτο ναυάγιο.
Προσωπικά δεν γνωρίζω να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα ή σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος που το αρμόδιο υπουργείο να προκηρύσσει  ένα πρόγραμμα, να βάζει τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις υποψηφιότητας και να συντάσσουν φακέλους και, σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών,  να το μαζεύει πίσω.
Ακυρώσατε το πρόγραμμα, επειδή οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκούσε για να καλυφθεί το σύνολο των υποψηφίων.
Όταν στις 22 Φεβρουαρίου ανακοινώνατε την παράταση του προγράμματος, δεν είχατε τα στοιχεία;
Όταν αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης παράτασης αποφασίζατε να δώσετε και δεύτερη παράταση, δεν ξέρατε ότι το πρόγραμμα είχε ήδη εκτροχιαστεί;
 Αν είχατε, εικόνα της πραγματικότητας, θα πρέπει να μας εξηγήσετε που αποσκοπούσαν και τι εξυπηρετούσαν εκείνες οι αποφάσεις σας, από τη στιγμή μάλιστα που οι φορείς της αγοράς δεν ζήτησαν παράταση.
Από τα κριτήρια που θέσατε προκύπτει έλλειψη ενδιαφέροντος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καμιά μέριμνα για τη διασύνδεση της βιολογικής γεωργίας με τη βιολογική κτηνοτροφία, καμιά μέριμνα δικαίωσης όσων παρήγαγαν και πούλησαν βιολογικά προϊόντα από το προηγούμενο πρόγραμμα. 
Το μοναδικό κριτήριο ήταν ο λεγόμενος «κόφτης» Natura, για το 10% των εκτάσεων, οι οποίες όμως είναι χαμηλής παραγωγικότητας. Φτάσαμε έτσι στο παράδοξο να έχουν ενταχθεί παραγωγοί στη Βιολογική Γεωργία, που θα παράγουν ζωοτροφές, άραγε για ποιους; Κανένας στόχος, κανένας προγραμματισμός. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε
1.     Πότε σκοπεύετε να επαναπροκηρύξετε το πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας;
2.     Ποια κριτήρια θα θέσετε, ώστε να ενταχθούν κατά προτεραιότητα όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να ασχοληθούν σοβαρά με τη βιολογική παραγωγή και να περισώσετε, όσο μπορείτε, το δίκτυο εμπορίας βιολογικών προϊόντων, που με πολύ κόπο στήθηκε τα προηγούμενε χρόνια, το οποίο και καταφέρατε να το διαλύσετε κι αυτό;
3.     Σε περίπτωση που και πάλι ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, τι θα κάνετε; Θα ακυρώσετε ξανά το πρόγραμμα;