05 Αυγούστου 2017

θεωρούσα ντροπή για το Δήμο μας

Διαβάζοντας την αναφορά σας στο όνομά μου αλλά και την εύλογη απορία σας περί «εξαφάνισης» προγραμματισμένου έργου κατασκευής γηπέδου μπάσκετ στην Κατοχή
καθώς και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε, απόρροια της δικαιολογημένης αγανάκτησης, φαντάζομαι όχι μόνο της δικής σας, επιτρέψτε μου δύο σχόλια προς ενημέρωση και προβληματισμό.
Υπογραμμίζω ότι δεν έχω καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης ούτε με ενδιαφέρει η ανταλλαγή δελτίων τύπου με αυτούς που θα ενοχληθούν αφού θα παρουσιάσω τα γεγονότα με γνώμονα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Και η αλήθεια τις περισσότερες φορές ενοχλεί. Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γιατί ίσως κουράσω αλλά στο τέλος είμαι σίγουρος, ότι θα βγάλετε τα συμπεράσματα που αναζητείτε.
Για το γήπεδο μπάσκετ..
Το Δεκέμβριο του 2016 είχα παρουσιάσει στη δημοτική ομάδα εισηγούμενος το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 σειρά παρεμβάσεων που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση της καθημερινότητας. Εκεί για την Κατοχή προβλεπόταν α) αναβάθμιση του φωτισμού του κεντρικού δρόμου από το ύψος της γέφυρας, β) πιστοποιημένη παιδική χαρά και γ) γήπεδο μπάσκετ. Ενώ ήταν έτσι και αλλιώς ενσωματωμένο η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο πρόγραμμα Leader Αλιείας που επρόκειτο να χειριστεί η Αιτωλική Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, το οποίο τελικώς θα κατασκευαστεί από ιδία κεφάλαια του Δήμου.
Ως άνθρωπος του αθλητισμού θεωρούσα ντροπή για το Δήμο μας να υπάρχουν τριτοκοσμικές υποδομές αθλητισμού και έχοντας τότε την ευθύνη των προτάσεων πρότεινα ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 230.000 για δημιουργία γηπέδων μπάσκετ και τένις σε όλο το Δήμο με προτεραιότητα στις μεγάλες δημοτικές ενότητες. Ο λόγος ήταν ότι με λίγα σχετικά χρήματα μπορείς να κάνεις χρήσιμες αθλητικές παρεμβάσεις σε πολλές γειτονιές του Δήμου. Για το λόγο αυτό είχα φέρει και συγκεκριμένη εταιρία από το διπλανό Αγρίνιο και Ναύπακτο που ήδη προχωρούσαν σε « λίφτινγκ » των υποδομών τους και παρουσία μηχανικού της υπηρεσίας κάναμε επιτόπιο έλεγχο και κοστολόγηση. Εδώ να υπογραμμίσω ότι υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Γιαννόπουλο που είχε την ευθύνη των γηπέδων και του αθλητισμού γενικότερα και ο οποίος θα ετοιμαζόταν να προχωρήσει επίσης σε παρεμβάσεις μιας και το Νομικό Πρόσωπο το 2016 ξεχρεωνόταν, με την υπαγωγή του στα ληξιπρόθεσμα χρέη, άρα θα είχε – επιτέλους- πόρους για τα αυτονόητα. Περίπου 350.000 ήταν το απόθεμα στο Νομικό Πρόσωπο για το 2016 γεγονός που ενίσχυε τις παρεμβάσεις σε όλο το Δήμο, έχοντας για πρώτη φορά  χρήματα να προγραμματίσεις και να παράξεις έργο. ( Το ΝΠ αν θυμάμαι καλά είχε χρέος περίπου 1εκ και μέχρι το 2016 δεν μπορούσε να αγοράσει ούτε δίχτυα για τα τέρματα ποδοσφαίρου !! )
Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί έγινα δέκτης απίστευτης σπέκουλας ότι τα χρήματα δεν επαρκούσαν για το σύνολο των προτάσεων που έκανα γεγονός που το διαψεύδω κατηγορηματικά εδώ για πρώτη φορά μιας και προκλήθηκα. Το στηρίζω αυτό σε τρία επιχειρήματα.
Πρώτον, ο διαγωνισμός των γηπέδων, τελικά, ολοκληρώθηκε χωρίς να είναι η Κατοχή μέσα και ο μειοδότης έδωσε έκπτωση, αν δεν κάνω λάθος, 40%. Ήτοι περίσσεψαν 92.000 όσα σχεδόν τρία νέα γήπεδα.
 Δεύτερον, αμέσως μετά την αποχώρησή μου από την Αντιδημαρχία, αρχές του έτους, ήρθαν στο Δήμο περίπου 700.000 δώρο από την Κυβέρνηση ( παρακρατηθέντες πόροι ). Από εκείνα τα χρήματα τα 280.000 δημοπρατήθηκαν για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Κατοχής το οποίο έτσι και αλλιώς ήταν ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν πρωτοβουλία του Δημάρχου και παραγόντων της τοπικής ομάδας γιατί το έργο καθυστερούσε. Ναι αλλά στο leader Αλιείας δεν υπάρχει πλέον η Κατοχή με ένα επιπλέον έργο. Επίσης από την συγκεκριμένη εργολαβία είχαμε εκ νέου γενναία έκπτωση, που σημαίνει ότι περισσεύουν πόροι.
Τρίτον, αφού ο Διαμαντόπουλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του και εφόσον και χρήματα περίσσεψαν και χρήματα ήρθαν γιατί δεν το πράττουν έστω εκ των υστέρων;
Νομίζω ότι δε χρειάζεται να κουράσω άλλο με αριθμούς και στοιχεία. Είναι ξεκάθαρο το συμπέρασμα και δε χωράει καμία αμφισβήτηση. Η Κατοχή μπορεί να αποκτήσει γήπεδο μπάσκετ και όχι μόνο. Εξάλλου το γήπεδο μπάσκετ δεν είναι το μείζων. Δείχνει όμως τις προθέσεις και την προχειρότητα της Διοίκησης αλλά κυρίως δείχνει την απουσία πλάνου.
Συμπερασματικά να πω το εξής. Ο Δήμος είναι τεράστιος με ακόμη περισσότερες ανάγκες. Κάποιες εξ αυτών είναι αυτονόητες και δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει γιατί η Κατοχή απέκτησε ένα ή δύο γήπεδα ή μία παιδική χαρά. Είναι όμως μία αρχή. Μένει η επόμενη μέρα, η συνειδητοποίηση του πού βρισκόμαστε σήμερα, πού θέλουμε να πάμε αφού προφανώς δεν μας αρέσει το σήμερα και κυρίως με ποιο τρόπο θα πάμε.
Ο Δήμος, μέχρι το 2016 χρωστούσε πολλά χρήματα και δεν του επέτρεπε να σχεδιάσει το μέλλον. Απλά διαχειριζόταν τη μιζέρια. Πλέον όπως μας διαβεβαιώνει η δημοτική αρχή δεν οφείλει, ενώ και η κυβέρνηση είναι αρκετά γενναιόδωρη μαζί της. Οι μποναμάδες πέρυσι των 500.000 ( οι 350.000 περιλαμβάνονται στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα ) και των 700.000 φέτος είναι χρήματα σχεδόν για 2 και κάτι χρόνια επιπλέον, αν σκεφτείτε ότι η ΣΑΤΑ του Δήμου είναι 530.000 ετησίως. Επομένως καμία δικαιολογία δεν μπορεί να στηριχθεί για το αν θέλουμε να βάλουμε στο χάρτη των προτεραιοτήτων μας και την Κατοχή.
 Από αυτά που αναφέρετε πολλά μπορούν να γίνουν και άλλα όχι. Για παράδειγμα ο μη καθορισμός της κοίτης του Αχελώου δεν σου επιτρέπει καμία παρέμβαση στο ποτάμι εξωστρέφειας αλλά και δημιουργία ευκαιριών εναλλακτικού τουρισμού. Θα πρέπει όμως να είναι μία βασική διεκδίκηση της κάθε δημοτικής αρχής. Για το δρόμο προς το Διόνι δεν υπάρχει δικαιολογία. Το Διόνι και φέτος έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας και εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή. Χρειάζονται όμως σειρά παρεμβάσεων και δημιουργία εκείνων των συνθηκών από πλευράς Δήμου ώστε εκείνοι που επισκέπτονται την περιοχή να μη φεύγουν απογοητευμένοι.
Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο στη συγκεκριμένη φάση και θέλω με παρρησία να δηλώσω ότι αναλαμβάνω και εγώ τις ευθύνες που μου αναλογούν αφού ήμουν μέλος και Αντιδήμαρχος της σημερινής δημοτικής αρχής. Προσπάθησα στο πολύ λίγο διάστημα που ήμουν αρμόδιος έργων να προγραμματίσω σειρά παρεμβάσεων για όλο το Δήμο. Κάποιες αποτυπώθηκαν κάποιες όχι αφού δεν είχαμε χρήματα. Μία από αυτές ήταν και η πεζοδρόμηση της παραποτάμιας οδού κάτω από τη πλατεία που σε συνδυασμό με την παιδική χαρά και τον εξωραϊσμό της πλατείας ( αν τελικά γίνει ) θα δημιουργούσε ένα κέντρο συνεύρεσης ντόπιων και επισκεπτών, ενώ τα παιδιά θα απασχολούνταν δημιουργικά και με ασφάλεια. Υπάρχει χρόνος και χρήματα να το πραγματοποιήσουν. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία μέσω της διαβούλευσης μπορούν να προγραμματιστούν με ορίζοντα διετίας ή και τριετίας.
Εξάλλου μια υπεύθυνη δημοτική αρχή προγραμματίζει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα έργα, όπως το έργο της αποχέτευσης που είχε προγραμματιστεί και ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία ενώ παραμένω πρόθυμος και ενεργός ώστε να συμβάλω θετικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να ωφελήσει το Δήμο μας.

                                                                                                                Διαμαντόπουλος Σπύρος
                                                                                                                Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Ευχαριστούμε τον Κύριο Σπύρο Διαμαντόπουλο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμο μας για την πλήρη ειλικρινή  διευκρίνιση του θέματος… και μακάρι να υπάρχουν και άλλες για πλήρη πληροφόρηση των Δημοτών …Γεώργιος Καλόκληρος