20 Ιανουαρίου 2018

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ



Οι χώρες με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Με 54 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco,  στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις 20 χώρες που φιλοξενούν τα περισσότερα μνημεία: είναι η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco ακολουθεί η Κίνα ,Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με 18 μνημεία (Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.). Στο κατάλογο της UNESCO έχουν συμπεριληφθεί μνημεία και χώροι, καθώς πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη.
Τα κριτήρια για να γίνει επιλογή των μνημείων και να περιληφθούν στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι:
I. Είναι αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας της ανθρώπινης φυλής.
II. Είναι ενδεικτικό της ανθρώπινης ευφυΐας στη δημιουργία.
III. Εξαιρετική μαρτυρία κάποιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί.
IV. Είναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής ή τεχνολογικού συνόλου και εικονογραφεί ένα σημαντικό σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία.
V. Είναι έξοχο παράδειγμα της παράδοση της ανθρώπινης διευθέτησης και διαχείρισης της γης, ειδικά στην εποχή που είχε γίνει ευάλωτος και περνούσε σε αμετάκλητες αλλαγές.
VI. Συνδέεται άμεσα ή απτά με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες ή με πιστεύω, με καλλιτεχνικές ή λογοτεχνικές δημιουργίες που έχουν έκδηλη παγκόσμια σημασία.
Παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς
I. σημαντικών γεωμορφωτικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών.
II. Να δείχνουν την οικολογική και βιολογική εξέλιξη της διαδικασίας της γης, του πόσιμου νερού των υδροβιότοπων και των κοινοτήτων φυτών ή ζώων.
III. Περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής σημασίας.
IV. Διατήρηση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ειδών που βρίσκονται υπό απειλή και έχουν μοναδική παγκόσμια αξία από επιστημονική άποψη.
Ούτε διαπραγμάτευσης ούτε επιρροής είναι! Η Ουνέσκο έχει ένα χάρτη κριτηρίων και όποιος μπει και δει τι έχει χαρακτηριστεί σε άλλες χώρες σαν μνημείο της Ουνέσκο από μοναστήρια, κάστρα μεσαιωνικά, παλιές πόλεις, κατοικίες παγκοσμίως γνωστών ατόμων ,δρυμούς, κωδωνοστάσια ,πλατείες , λίμνες ,ποτάμια, ρυάκια, πάρκα θαλάσσης κλπ  .Για να αποκτήσεις τον τίτλο, χρειάζεται να έχεις υποδομή, υποστήριξη για ανάδειξη και δεν σημαίνει πως θα το έχεις μονίμως, επανεξετάζονται ετησίως και άλλα παραμένουν και  κάποια άλλα χάνουν το χρίσμα της Ουνέσκο.
Αλλά εμείς τους εθνικούς δρυμούς τους μπαζώνουμε και τους  καίμε, τα παλιά κτίσματα  τα γκρεμίζουμε  , τα καλντερίμια τα ξηλώνουμε για ασφαλτόδρομους, ιστορικά κτίρια τα αφήνουμε να πέσουν  και μείναμε μόνο με τα αρχαία μας .
Τι να λεμέ ότι οι άλλοι είναι έξυπνοι και εμείς χαζοί ότι οι άλλοι ρουσφετολογούν και εμείς όχι ( που είμαστε οι βασιλιάδες του ρουσφετιού ).Όταν οι άλλοι βάζουν και την Πίτσα  , εμείς έχουμε τους Εκλεγμένους μας με τους  Κυβερνητικούς τους  αδικημένους συνεργάτες  ρουσφετολόγους να σκέπτονται το πότε τους συμφέρει να βγουν σε σύνταξη ,αντί να σκέπτονται ότι το 2017 οι επισκέπτες των Ιταλικών Μουσείων ήταν 60.000.000 . Πως λοιπόν μπορούμε να πάμε μπροστά και ένας από τους  λόγος που είμαστε μόνιμα βουλιαγμένοι είναι …….Ας περιμένουν οι Εχινάδες με την ναυμαχία της Ναυπάκτου ,οι εκβολές του Αχελώου με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών και το μοναδικό αρχαίο Λιμάνι Οινιαδών…… Γεώργιος Καλόκληρος