04 Μαΐου 2018

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ



Ο ΚΟΣΜΟΣ  ΠΑΕΙ  ΜΠΡΟΣΤΑ 
 Τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας (Borghi  Italani)  είναι ένας ιδιωτικός σύλλογος που προωθεί μικρά  ιταλικά χωρία που αποφασίζουν να το συσχετίσουν με ένα "ισχυρό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον".

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001  , με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Τουρισμού της Εθνικής Ένωσης Ιταλικών Δήμων (ANCI), με σκοπό να συμβάλει στη διαφύλαξη, τη διατήρηση και την αναζωογόνηση μικρών πυρήνων, που βρίσκονται έξω από τα κυριότερα τουριστικά κυκλώματα, διατρέχουν κίνδυνο, παρά τη μεγάλη αξία, να ξεχαστούν με επακόλουθη υποβάθμιση, ερήμωση και εγκατάλειψη  .
Αρχικά, η ομάδα περιελάμβανε εκατό χωριά, που στη συνέχεια αυξήθηκαν στα 271 ( 2017 ). Το 2012 ο ιταλικός σύνδεσμος συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών του διεθνούς σωματείου Les Plus Beaux Villages de la Terre  , ενός ιδιωτικού οργανισμού που συγκεντρώνει μερικές τοπικές ενώσεις που προωθούν μικρές πόλεις με ιδιαίτερο ιστορικό και τοπικό ενδιαφέρον.
Ο Σύνδεσμος οργανώνει πρωτοβουλίες εντός των χωριών, όπως: φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες που προβάλλουν την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, την πολιτιστική παραδοσιακή, ιστορική, εσω-γαστρονομική, διάλεκτο που περιλαμβάνει τους κατοίκους στις διαδηλώσεις και τοπικές αρχές, δήμους, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, ποιητές και τοπικούς μουσικούς. Ο σύλλογος είναι ο υποστηρικτής πολλών πρωτοβουλιών στη διεθνή αγορά  . Το 2016 η ένωση συνήψε συμφωνία σε παγκόσμια κλίμακα με την ENIT  , για την προώθηση του τουρισμού στα πιο όμορφα χωριά του κόσμου. Οι επισκέπτες τουρίστες το 2017 με 4 ήμερες παραμονής ήταν 24.000.000……
Το πιστεύω το δικό μας ότι μια πολιτική δεμένη στο χώρο που ανήκουμε θα έδινε πάρα πολλές ευκαιρίες στο αδιέξοδο που βρίσκονται οι χωριάτικες ερειπωμένες και εγκαταλειμμένες κοινωνίες μας .Αυτά ακούγονται σαν ψέλλισμα στα αυτιά των Κυβερνώντων γιατί έχουν μείνει στα παλιά όταν ο χρόνος μετριόνταν με τα φεγγάρια και της σκιές ενώ τώρα με της ώρες είναι γρήγορος , λιγοστός  και καταπιεστικός  και θα πρέπει να προσαρμοστούν( ας γελάσουμε όλοι μαζί ) για να  δημιουργήσουν στρατηγικές ανάπτυξης και ευημερίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα , δυστυχώς μη μπορώντας να ανταποκριθούν  δίνοντας την ώθηση προς τα εμπρός έχουν την ικανότητα όμως να δημιουργούν ψευδαισθήσεις τεχνητού παραδείσου και όλα τα βάρη να πέφτουν στους πολίτες  . …………χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία  όπως λέει και ο τραγουδιστής…… Γεώργιος Καλόκληρος