08 Μαΐου 2018

ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ


 Κλεισθένης
Ο Κλεισθένης του Αλκμεωνίδου ο Αθηναίος υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο.
Χώρισε την Αττική σε δήμους. Ο Κλεισθένης έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του δήμου. Από αυτήν εκλέγονταν και οι δέκα στρατηγοί που διοικούσαν όχι μόνο το στρατό αλλά και το ίδιο το κράτος..  Αντικατέστησε το όργανο που θέσπισε ο Σόλωνας από νέα βουλή με 500 βουλευτές. Αυτοί εκλέγονταν κάθε χρόνο με κλήρο 50 από κάθε φυλή. Έτσι όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές.
Ο νέος νόμος έχει να κάνει με την  αλλαγή του εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με τον υπουργό, η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης1)  ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: οι σύμβουλοι της παράταξής του θα προκύπτουν από τις ψήφους της πρώτης Κυριακής2) ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ: Προκειμένου να διευκολυνθούν τέτοιες συμπράξεις, προβλέπονται διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίηση και τη μεταγραφή συμβούλων σε άλλες παρατάξεις3) ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ: Αναβαθμίζεται ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων στους δήμους. Ο ρόλος τους ήταν γενικά γνωμοδοτικός και αποφάσιζαν μόνο για το αν θα δοθεί άδεια μουσικών οργάνων σε κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως με τον «Κλεισθένη» και το άρθρο 84, θα αποφασίζουν για το «ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των δήμων που τους αναλογούν» και θα έχουν κάθε άλλη αρμοδιότητα, που θα τους εκχωρηθεί από το δήμαρχο. Η εξουσία των τοπικών συμβουλίων για κοινότητες άνω των 500 κατοίκων πλέον και των προέδρων για τις μικρότερες αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα όργανα διοίκησης θα εκλέγονται με ξεχωριστή  4)Τρίτη κάλπη. Δηλαδή, ακόμη και αν γίνουν μόνο αυτοδιοικητικές εκλογές, θα στηθούν μία κάλπη για περιφερειάρχη-περιφερειακό συμβούλιο, μία για δήμαρχο-δημοτικό συμβούλιο και μία τρίτη για το τοπικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να ψηφισθεί δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο από μία παράταξη, αλλά τοπικό συμβούλιο από άλλη παράταξη, ενώ για τον πρόεδρο κοινότητας το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο, χωρίς παρατάξεις. 5)ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: Καθιερώνονται τα τοπικά δημοψηφίσματα, που στόχο θα έχουν να λαμβάνονται αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα από την τοπική κοινότητα για θέματα του είδους, εάν θα επιτραπεί η ανέγερση ενός mall σε μια περιοχή 6) ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Αποσυνδέεται η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ταυτόχρονα θεσπίζονται οι Επόπτες ΟΤΑ, που θα υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίοι θα ελέγχουν τις αποφάσεις δήμων και περιφερειών ως προς τη νομιμότητά τους, αφού θα έχει διασφαλισθεί το υψηλό επίπεδο και η επιστημονική επάρκεια των Εποπτών ΟΤΑ Στο πλαίσιο μιας λογικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης θωρούμε σκόπιμο να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινότητες βάζοντας ένα φρένο στη διαρκή εγκατάλειψή  τους. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπουμε και ειδικά  ποσά που θα διατίθενται για έργα στις συγκεκριμένες κοινότητες με πρόταση των αντίστοιχων συμβουλίων.
Η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Στην νέα εποχή μετά το Μνημόνιο πως θα μπορούν χωρίς πόρους οι ΟΤΑ να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό του ρόλο; το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ»  Αυτά εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η απορία η δικιά μου είναι…. όταν έγινε ο Καποδίστριας όλοι όσοι ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν ότι θα τον καταργήσουν γιατί θα ήταν η ταφόπλακα των χωριών μετά ανέβαιναν στην εξουσία και παρέμεινε . Το ίδιο παραμύθι παίχτηκε και με τον Καλλικράτη …. Και τώρα ο Κλεισθένης 1 δηλ έπεται και άλλος ; Το χωριό μας και κάθε χωριό έχει μείνει  τριτοκοσμικό μετά τόσα χρόνια Δημαρχίας μολονότι προσφέρει και 50.000 ευρώ στον Δήμο μας  ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ  από τα ενοίκια χωραφιών. Το δε άρθρο 84 δεν θα έχει καμία ισχύ όταν το Δημοτικό Συμβούλιο πει ότι δεν υπάρχουν λεφτά, εκτός εάν προβλέπει ότι τόσα λεφτά ( από την ΣΑΤΑ και τα έργα που προγραμματίζονται στον Δήμο )θα πηγαίνουν κάθε χρόνο στο κάθε Τοπικό Διαμέρισμα για να μπορεί το Τοπικό Συμβούλιο να προγραμματίζει ειδάλλως θα είναι πάλι έρμαιο του κάθε Δημάρχου . Το κυριότερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η Κακοδιαχείριση όπως λέγετε και όλα για την έδρα του κάθε Δήμου.
Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πόρους, από της Φορολογικές Δηλώσεις( φόρους που πληρώνουμε ) , από Βενζίνη , Πετρέλαιο ,Διεθνής Δρόμους ,Αεροδρόμια κλπ και όχι να ζητιανεύει από την κάθε Κυβέρνηση ….όταν μιλάμε για αποκέντρωση… .Το πρόβλημα είναι να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα και όχι να απλώνουμε και άλλο τραχανά..  Γεώργιος Καλόκληρος